Sveikata kaip gero biznio objektas

Dar pernai MI apie „sveikuolišką“ žalą rašė – apie tai, kaip valdžia nori priversti mus gyventi „sveikai“. Tai ta proga – šiek tiek pasvarstymų apie tai, kas tie „sveikuoliai“, iš kur atsirado ir ko jiems iš tikrųjų reikia.

Viena „sveikuolių“ grupė – kvailiai. Juos dar galima vadinti naudingais idiotais, nes jie naudingi tiems, kurie iš „sveikatos“ daro biznį (tegul man atleis lietuvių kalbos grynumo sergėtojai, bet kitaip negu biznieriais jų nepavadinsi), arba profesionaliais idiotais, nes jie profesionalų vyriausybėse užima aukštus postus. Buvo dar anoje vyriausybėje toks viceministras, kuris apsiputojęs įrodinėjo, kad sriubos mokyklų valgyklose neturi būti, nes sriubos neturinčios vertės. Žinoma, savo idiotizmą jis bandė pagrįsti „moksliškais“ prancūzų tyrimais – esą šie seniai įrodė sriubos nenaudingumą.

Nesena istorija apie tai, kaip prancūzai lietuviškus barščius virė. Į puodą sudėjo viską, kas priklauso, išvirė, o paskui nukošė ir lietuvių delegacijai išdidžiai pateikė „lietuvišką“ patiekalą – rožinį vandenėlį. Matyt, toje delegacijoje buvo ir tas profesionalus idiotas, taip įtikintas, kad sriuba yra nevertingas patiekalas. O jeigu į barščius rūkytos (nesveikos) dešros papjaustysi, grietinės (irgi nesveikos) gerą šaukštą įdėsi... Bet ką čia šnekėti, aš prieš pietus apie tai rašau, o esu pratusi maitintis būtent taip – labai nesveikai...

Kita grupė – gryni biznieriai. Tai tie, kurie iš sveikatos daro biznį: steigia visokiausias „sveikatingumo“ mokyklas, į kurias, žinoma, ne už „ačiū“, priima trokštančius pasveikti. Mokėti reikia ne tik už užsiėmimus, bet ir už „sveiką“ maistą. Šis malonumas labai brangus jau vien todėl, kad gyvuliškas (ne mėsiškas, o tas, kurį iki veganizmo atsiradimo žolėdžiai maitinosi) maistas kainuoja daug, nes, ką bešnekėtum, lietuviška žole gyvas nebūsi, ir gal todėl anksčiau veganų pas mus nebūdavo. Nueikite į parduotuvę ir suskaičiuokite, kiek turėtumėte išleisti, maitindamiesi „sveikuoliškai“. O dar pridėkime visokius antkainius, kuriuos susižeria į kišenes „sveikatingumo mokyklų“ savininkai.

Šių biznierių idiotais jokiu būdu nepavadinsi, nors vienas didžiausių jų ideologų, įrodinėdamas, kad „sveika“ gyvensena apsaugo nuo visų ligų, tad ir skiepytis nuo jų nereikia, yra pareiškęs (cituoju): „Skiepuose yra beždžionių liekanų, netgi moterų abortų liekanų“. Ko žmogus neprišneka.

Bet ar tik prišneka, ar tik nusišneka? Dar viena nesena istorija. Gal jau prieš dešimtmetį Lietuvoje buvo atsiradę stručių augintojų. Tuojau pat atsirado ir „dietologų“, kurie įrodinėjo, kad žmogus sveikas gali būti tik valgydamas strutieną. Ir „dietos“ pagal kraujo grupę buvo sudarinėjamos, irgi būtinai su strutiena. Nustojus auginti stručius, baigėsi ir jų nauda – niekas už ją nebemokėjo. Dabar agituojama už kitą „sveiką“ maistą. O už reklamą mokama, ir gerai mokama.

Tačiau pavojingiausi tie, kurie priversti mus sveikai maitintis nori valstybės vardu. Neabejotinai tarp jų yra ir biznierių, kurie ir į Seimą nuėję nenustoja sveikatinti mus, ir fanatikų, kuriems tai, ko jie patys nevartoja, yra nesveika. Diabetikai siūlo uždrausti ar bent apmokestinti cukrų, buvę alkoholikai klastoja duomenis, kiek lietuviai išgeria, ir reikalauja visiškos blaivybės.

Kai kas sako, kad tie, kurie netampa normaliais gydytojais, tampa dietologais. Aš tokiai nuomonei nepritariu. Ko gero, bėda ta, kad dietologų kažkodėl atsirado per daug, ir visiems, ir tai normalu, reikia darbo. Todėl įrodinėjama, kad mes maitinamės nesveikai, todėl reikia „stiprinti“ tautos švietimą ir mokyti ją gyventi sveikai, ir reikia plėsti dietologų tinklą. O kas nenori jų brukamo ėdalo, tuos priversti, „nesveikus“ produktus pabranginant.

Dabar viskas nesveika. Oras nesveikas, produktai nesveiki, visokių konservantų prikimšti, nuo jų žmogui galas netrunka ateiti. O žmonės, valgydami tuos nesveikus produktus, kažkaip dar drįsta gyventi ilgiau, negu tais laikais, kai viskas buvo labai sveika, be konservantų. Beje, dėl konservantų su ano straipsnio autore nesutiksiu. Be konservantų mes, deja, jau neapsieisime, nes, sakysim, jau niekad kiekvienas savo karvės neturės, Atrodo, užmirštame, kad anksčiau mėsą tik su konservantais – rūkytą arba sūdytą valgydavome.     

Bet apie tai rašyti pavojinga. Štai praėjusią savaitę veganiškai gyvenančios mamos kūdikis į ligoninę pateko. Skaičiau, jog gydytojas teigė, kad kūdikis susirgo dėl motinos kaltės. Ir tuojau pat šoko medikams į akis veganų vadai ir vadukai, meluodami, esą Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja veganizmą, nors tokiai PSO rekomendacijai, skirtai Afrikos šalims, jau daugiau kaip dešimt metų.

Internete apie tai dar buvo parašyta, o televizijoms tai jau nerūpėjo, bent aš tokių žinių nemačiau. Jeigu vaikas su mėlynėmis būtų į ligoninę patekęs, visokios politinės prostitutės, per metus sugebančios tris partijas pakeisti, būtų skambinusios visais varpais. Čia – tyla, vaiko marinimas badu – tai ne smurtas. Užtat televizijose vėl šnekėjo įvairios „sveiko“ gyvenimo propaguotojos. O kas gali paneigti, kad ir žurnaliūgoms už tokią propagandą nenubyra – kaip ir politikams, ir valdiškiems dietologams?





Varduvininkai:


-oji metų savaitė, metų diena.

lrytas.lt

Reklama ir skelbimai svetainėje